Om Logehaven

LogeHaven er en helårlig uterestaurant i hjertet av Bergen. Her kan du ta deg en pause med god mat og drikke i solen, eller under tak om det skulle regne.

Ingen anledning er for liten eller stor for LogeHaven. Her møttes et tversnitt av bergensere og tilresiende for en kaffe, et glass vin eller øl eller en matbit. Det perfekte møtested før en middag eller revy, etter en middag eller revy - eller rett og slett stedet du tilbringer hele kvelden.

LogeHavens historie

De store hagene, Logehaven og Maartmannshaven, utgjorde på 1700-tallet et sammenhengende parkområde fra Engen til Lille Lungegårdsvanns bredder, ganske identisk med dagens Ole Bulls plass. Grensen mellom de to «haver» gikk omtrent hvor dagens «Blå sten» ligger.

Selskapet Den gode Hensigt overtok i 1818 både Frimurerlogen og Logehaven. Sistnevnte var et syn for guder, skal man tro gamle beretninger. Den hadde store løvtunge trær som ga skygge på solrike dager. Om sommerkveldene var de dekorert med kulørte lykter og annen pynt. En karussdam var der også, omkranset av grønne planter og busker. I dammen svømte foruten fisk, både ender og svaner. Og så var der, i tidens stil, flere nette lysthus som «hos den utenforstående fremkaldte eventyrlige forestillinger fra en ukjendt verden» for å bruke selskapets kronikør, Wilhelm Friman Meyers ord. Haven ble nøye passet på av en av selskapet oppnevnt «haveinspektør».

I sommerhalvåret søkte medlemmene i Den gode Hensigt, gjerne med følge av sine damer, ut fra de tobakkskvalme værelsene og lot glasset krydre sladderen mer usjenert. Var været lagelig arrangerte Selskapet «Musikk Opvartning» i det fri. I 1818 foresto «Stadsmusikus» Perschy underholdningen. Senere ble der årlig arrangert store «Harmoniorcherster-Soireer» som alltid vakte stor oppmerksomhet.


Logehaven Bensinstasjon

Logehaven forsvant i to etapper. Første gang da Den gode Hensigt i 1883 hadde tatt i bruk sin nye bygning på vestsiden av området. Formålet var da å åpne området mellom Engen og Torgalmenning. I 1923 eksproprierte Bergen kommune resten av den gamle hagen og la den ut til Ole Bulls plass.

I 1993 fikk Logehaven en nominell gjenfødelse ved etableringen av uterestauranten ved samme navn. Den var en iøynefallende miljøforbedring i forhold til inntrykket den forhenværende bensinstasjonen ga som gjennom mange år hadde stått på tomten.

mail instagram map wesselstuen Twitter